Meie algne plaan oli et, telefon suhtleb põhi robotiga üle bluetoothi, mis siis omakorda suhtleb teise robotiga ka üle bluetoothi. Kui telefoni bluetoothiga suhtlema ei saanud oli meie tagavara plaan kasutada USBd ja loota et, telefon toetab OTG tehnoloogiat. Niimoodi siis saidki tellitud esimesed bluetooth moodulid, mis alibabast leidsime. Need moodulid jõudsid ilustasti kohale ja me ei pööranud neile erilist tähelepanu. Aga, Kui me olime käpad juba valmis saanud ja hakkasime tegelema stepperite, H-Bridgide, stepper controllerite, gürode ja bluetoothiga siis avastasime väikest viisi probleemi. Nimelt bluetooth moodulid, mille me tellisime olid HC 06ed. Olid olemas ka HC 05ed aga meie loogika oli et, mida suurem number seda parem toode peab siis olema. Aga, Nagu meie üllatuseks osutus on HC 06ed väga limiteeritud võrreldes HC 05tega.

Selle jaoks et, te aru saaksite pean ma väga lühidalt tutvustama bluetoothi kui asja. Bluetooth on juhtmevaba lühimaa kommunikatsiooni süsteem, mis töötab kahe seadme vahel. Igas bluetooth ühenduses on kaks osapoolt – master ja slave. Master on see, kes alustab kommunikatsiooni. Master ei saa suhelda teise masteriga ja slave ei saa suhelda teise slaveiga.

Sellele on üldiselt lihtne lahendus. Arvutites, telefonides ja muudes seadmetes olevad bluetooth süsteemid vahetavad automaatselt ennast masteriks või slaviks sõltuvalt sellest et, kas nemad alustavad suhtlust või alustab teine süsteem nendega.

Kahjuks on HC 06 alati slave seade. Niiet telefoniga saame me sellega ühenduda. Aga, Meil on vaja ühendada kaks HC 06te, mis on mõlemad slavid ja nagu ma mainisin siis kaks slavi ei saa üksteisega suhelda.

Lühikest aega tekitas see teatava paanika sest, meil polnud aimdust mida teha. Kogu meie plaan komunikatsiooni jaoks robotite vahel oli kadunud. Edasise uurimise puhul selgus et, HC 05te saab muuta nii masteriks kui slaviks. Ja mõeldes olukorra üle natuke saime me aru et, kui meil oleks lisaks olemas olevatele HC 06tele olemas ka isegi ainult üks HC 05 siis saaksime ühendada kõik asjad kokku. Nimelt, me saaksime telefoni ühendada põhiroboti küljes oleval HC 06e külge sest, telefon on master. Siis me saame põhiroboti külge panna HC 05e ja sellega saata info edasi teise roboti HC 06le.

Niiet sellest saime väärtusliku õppetunni. Kui sa pole varem töötanud kindla komponendiga siis uuri korralikult selle ja alternatiivide kohta internetist. Nüüd me lihtsalt ootame HC 05e kunagist saabumist kaugelt, kaugelt hiinast.


Kristjan Variksoo

Ma tegelen palju arvutitega. Mulle meeldib programmeerida ja valmistada veebilehti. Minu tehtud asjad ei pruugi näha küll väga ilusad aga need teevad midagi uut ja huvitavat. Ning see on minu arvates kõige tähtsam - Teha midagi uut ja huvitavat.

0 Comments

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.